Bu sene 8 Nisan Cuma günü başlayan ve 19 Nisan Salı gününe kadar devam edecek olan Uluslararası İstanbul Film Festivali, 1982’den günümüze her sene Nisan ayı içerisinde İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı tarafından düzenlenmektedir. 1984-1988 yılları arasında Uluslararası İstanbul Sinema Günleri olarak geçen film festivali, bünyesinde ulusal ve uluslararası olarak iki yarışma barındırır. Festivalde uluslararası yarışmanın yanında yılın en iyi Türk filminin seçildiği Altın Lale Yılın En İyi Türk Filmi başta olmak üzere en iyi Türk yönetmen, en iyi kadın oyuncu, en iyi senaryo gibi çeşitli ödüllerin verdiği ulusal yarışmalar da düzenlenmektedir. 2020’de düzenlenen ulusal yarışmada Altın Lale En İyi Film ödülünü kazanan filmler arasında yer alan ve çok ses getiren ‘’Aşk, Büyü vs.’’yi şu anda MUBI’de gösterimdeyken izleyebilirsiniz. Geçen seneki yarışmada Altın Lale En İyi Film ödülünü kazanan ‘’Beni Sevenler Listesi’’ ise Mart ve Nisan ayı boyunca Boğaziçi Üniversitesi Kuzey Kampüsü’nde yer alan SineBu’da gösterimde yer alan filmler arasındaydı. Bağımsız filmleri sevip takip edenleriniz varsa Başka Sinema kapsamında İstanbul’da çeşitli salonlarda gösterime giren filmleri, kısa filmleri, belgeselleri, kült filmleri ve düzenlenen sinema gecelerini takip etmenizi öneririz.

 

Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde bu sene ulusal yarışma jüri başkanı oyuncu ve senarist Onur Ünlü olurken, 7 Nisan gecesi yapılan açılış töreninde 41. İstanbul Film Festivali Sinema Onur Ödülleri ise Gülsen Tuncer’e ve Meral Çetinkaya’ya verildi. Ayrıca festivalin açılışını, dünya prömiyerini Şubat 2022’de Berlin Film Festivali’nde yapan ve En İyi Başrol Performansı (Meltem Kaptan), En İyi Senaryo, Sanat Sinemaları Birliği Ödülü kazanan ‘’Rabiye Kurnaz George W. Bush’a Karşı’’ yaptı. Festivalin 2022 programına bakacak olursak bu yıl 135 uzun ve 22 kısa metrajlı olmak üzere toplam 157 film sinemaseverlerle buluşacak. Festival kapsamında 12 günde, 14 bölümde 43 ülkeden 164 yönetmenin filmleri gösterilecek. Festivalin bu yılki gösterimleri Beyoğlu’nda Atlas Sineması, Beyoğlu Sineması, Pera Müzesi Oditoryumu, Nişantaşı’nda Cinewam Premium+ City’s ve Kadıköy’de Kadıköy Sineması ile Kadıköy belediyesi Sinematek/Sinema Evi olmak üzere 7 salonda yapılacak.

 

Programda yer alan filmler arasında ilgimizi çeken birkaç filmi sizler için yakın kadraja aldık. Gaspar Noé’nin ‘’Vortex’’i, Noé yakın zamanda geçirdiği beyin kanamasından dolayı son filminde ölüm temasını işlemiş. Cem Kaya’nın ‘’Aşk, Mark ve Ölüm’’ isimli belgeseli ciddi bir arşiv çalışması içerip, Almanya’ya göçün müzikli tarihini konu ediniyor. Soner Caner’in ‘’Mukavemet’’i tek plan olarak çekilen ilk Türk filmi olması yönünden dikkatleri çekiyor. ‘’Kutsama’’, ‘’Sevgili Thomas’’, ‘’Rabiye Kurnaz George W. Bush’a Karşı’’, ‘’Donadona’’, ‘’Dağların Denizcisi’’, ‘’Sönmüş Hayaller’’, ‘’Günbatımı’’, ‘’Yansıma’’, ‘’Yarına Kadar’’, ‘’Sınav’’ gibi merakla beklenen filmleri de kaçırılmaması gerekenler listenize ekleyebilirsiniz. Ayrıca Francis Ford Coppola’nın ‘’Baba’’sı da yapımının 50. yılı onuruna festivalde restore kopyasından gösterilecek. Baba filminin yönetmenliğini reddedip hayalini kurduğu kendi projesine yoğunlaşan Sergio Leone’nin son filmi olan ve senaryosu on yılı aşkın sürede yazılıp türü içinde başyapıt olarak değerlendirilen ‘’Bir Zamanlar Amerika’’ İtalyan Kültür Merkezi’nin katkılarıyla gösterime giren özel filmler arasında yer alıyor. 1984 yapımı bu başyapıtı eğer izlediyseniz bir kez daha beyaz perdede izlemenizi, izlemediyseniz de bu fırsatı kesinlikle kaçırmamanızı tavsiye ederiz.

 

Son olarak 41. İstanbul Film Festivali’nin Uluslararası Yarışma, Ulusal Yarışma, Ulusal Belgesel Yarışması, Ulusal Kısa Film Yarışmalarının kazananları ile FIPRESCI, Seyfi Teoman İlk Film Ödülü ve Genç Usta Ödülü’nü kazanan filmler 19 Nisan Salı akşamı yapılacak 41. İstanbul Film Festivali Ödül Töreni’nde açıklanacak. Hepinize iyi seyirler ve keyifli festivaller dileriz.

Doğa Abacıoğlu