Geçtiğimiz hafta sonu Eurovision finali gerçekleşti. Finalde 24 Avrupa ülkesi ve Avustralya sahne aldı. Yarışmanın kazananı Ukrayna olurken;  İngiltere ikinci, İspanya ise üçüncü sırada yerlerini aldı. Peki çoğu insanın oldukça ilgisini çeken Eurovision Şarkı Yarışması hakkında ne kadar bilgi sahibiyiz? 

 

Eurovision ilk defa 1956 yılında Avrupa Yayın Birliği tarafından düzenlendi ve o günden bugüne kadar sadece 2020 yılında pandemi sebebiyle düzenlenememesi hariç her sene aralıksız olarak gerçekleştirildi. Eurovision sanatçılara kendilerini uluslararası tanıtma fırsatı sunar. Celine Dion, Abba gibi dünyaca meşhur yarışmacılar 1900lü yılların Eurovision birincileridir aynı zamanda. 

 

Türkiye ise Eurovision’a ilk defa 1975 yılında Semiha Yankı ile katıldı. 2003 yılında Sertab Erener ile birinci oldu. Ülkemizin Eurovision tarihi boyunca aldığı en düşük sıralama 13.sıra. 2012 yılında Can Bonomo ile son kez Eurovision’da yarışan Türkiye, herkes için unutulamayacak şarkılara ve performanslara imza atmıştır. 

 

Tekrar bir gün, Türkiye’nin de yarıştığı bir Eurovision’un heyecanını yaşamak üzere!


Bahar Özür